Ulcerul si infectia cu Helicobacter pylori

Ulcerul si infectia cu Helicobacter pylori

Ulcerul si infectia cu Helicobacter pylori

Stomacul este un organ care se poate imbolnavi foarte lesne, asa cum, din pacate, multi dintre noi au avut prilejul sa constate. Un deficit congenital al factorilor de protectie ai stomacului si duodenului fata de secretiile cu caracter coroziv ori o suprastimulare a secretiei de acid, prin actiunea nicotinei, alcoolului, cofeinei, aspirinei sau altor medicamente, pot duce la cancer gastric.

   Pe de alta parte, stresul prelungit, ingrijorarile, furia si teama, atunci cand apar zilnic sau frecvent, pot contribui la cresterea productiei de acid sau chiar la aparitia ulcerului. Acesta este asociat, adeseori, si cu o infectie in care este implicata o bacterie, numita Helicobacter Pylori. Este vorba despre un bacil transmisibil de la om la om, cel mai frecvent prin nerespectarea normelor de igiena alimentara.

   Infectia cu Helicobacter pylori afecteaza un procent majoritar din populatie, mai ales in tarile dezvoltate economic, unde aproape jumatate din indivizii de peste 50 de ani au fost infectati. Infectia cu acest germene patogen este, de obicei, lipsita de simptome. Totusi, un insemnat numar de cazuri de ulcer gastro-duodenal se afla in corelatie cu prezenta Helicobacter pylori in tubul digestiv al pacientilor.

   Daca sesizati aparitia subita (in conditii de stres, mai ales) sau treptata (pe fondul unor erori alimentare) a unor simptome precum senzatiile de usturime si durere in capul pieptului, greturile, halena fetida, foamea exagerata (dureroasa chiar) ori digestia deficitara, este cazul sa va prezentati la medic. O infectie veche si netratata, concomitenta cu boala ulceroasa, poate degenera in cancer stomacal sau in limfom gastric.

Ulcerul si particularitatile sale

   Desi isi pot face simtita prezenta la orice etate, majoritatea ulcerelor se declanseaza la persoanele cu o varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani. In ulcer, manifestarile cele mai obisnuite sunt durerile (determinate de spasmul musculaturii din peretele stomacal sau de stimularea excesiva a receptorilor nervosi din mucoasa gastrica, in conditiile unei aciditati marite). In ulcer, durerile pot avea si un caracter iradiant, adica pot fi resimtite in alta zona, inspre spate sau lateral. Uneori, ele pot fi acompaniate de o foame intensa si, in caz de ulcer duodenal, dispar odata cu aportul alimentar, lucru care nu se petrece si la ulcerul gastric. Dimpotriva, la numerosi pacienti cu ulcer gastric, durerile se agraveaza dupa masa, mai ales daca aceasta a fost una copioasa sau condimentata din abundenta.

   O pondere destul de mare o au si cazurile asimptomatice, cand boala debuteaza aparent brusc, prin leziuni multiple si profunde ale mucoasei gastrice.

   Ulcerul peptic este, practic, o eroziune, un mic crater in mucoasa stomacului sau a duodenului. Aceasta leziune, lasata netratata, poate progresa spre ulcerul perforat, la care se produce un orificiu in peretele stomacului. Astfel, pot aparea complicatii grave, precum hemoragia si obstructia gastro-intestinala.

   Pentru a preveni si trata ulcerul, evitati utilizarea oricaror forme de alcool, nicotina (inclusiv guma de mestecat cu nicotina), aspirina, ibuprofenul si alte medicamente antiinflamatoare, precum si toate sursele de cofeina ori de substante inrudite. De asemenea, pastrati o igiena dietetica optima, evitand prajelile, dulciurile, aditivii alimentari, condimentele si alimentele acide. Cu toate ca nu exista o dieta standard care sa poata vindeca afectiunea, ar fi bine ca pacientul sa observe atent ce alimente sau produse ii provoaca accentuarea simptomelor si apoi sa le evite.

Tratamente naturiste complexe in ulcer si infectia cu Helicobacter pylori

   Ca tratament, este recomandata o schema complexa, bazata pe produse naturiste. Aceasta trebuie urmata vreme de sase luni si include: Obligeana, FluShield, probiotice, Argila, Lemn dulce, Nuca neagra, Ulcogastrin, Tonic gastro E-lite si Tonic antitum E-lite.

   Tonicul antitum E-lite are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant si inhibitor al dezvoltarii celulelor tumorale. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de tuia, napraznic, vasc, muguri de plop, cimisir, rasina, orz verde, ulei din samburi de struguri, mumio, argila, carbune medicinal, uleiuri esentiale de lavanda, tea-tree si brad. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale (hepatita, herpes, Papilloma virus, HIV etc.), reumatism infectios sau infectii cu Helicobacter pylori, streptococi ori stafilococi.

   Tonicul gastro E-lite regleaza activitatea stomacului, a tranzitului intestinal si pH-ul digestiv, are efect reglator gastric, cicatrizant, calmant al tubului digestiv, dezinfectant, alcalinizant, antiinflamator, detoxifiant, antimicotic, vermifug, antiparazitar si antiinfectios. Contine miere, propolis, polen, lucerna, argila, probiotice, carbune medicinal, extract de smochin, boboci de magnolie, anghinare, galbenele, obligeana, sunatoare, gentiana, uleiuri esentiale din lavanda, fenicul, cimbru si busuioc. Este recomandat persoanelor care sufera de ulcer gastric si duodenal, hernie hiatala, gastrite hipo- si hiperacide, constipatie, balonari, paraziti intestinali, candidoze digestive, flatulenta, meteorism abdominal, colite si afectiuni ale intestinului.

Tratamentul natural pentru Helicobacter pylori

Uleiurile esenţialeTratamentul acestei infecţii se face în general prin uleiuri esenţiale. Uleiurile esenţiale sunt numărul unu în lupta împotriva Helicobacter pylori. Luptă atât împotriva infecţiei cât şi împotriva recidivelor.

leiuri cu proprietăţi antiinfecţioase sunt mai ales uleiurile esenţiale cu fenol, cum este uleiul de oregano(Origanum compactum), sau cu timol, cum este uleiul de cimbru (Thymus vulgaris), uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), de scortisoara (cinnamomum zeylanicum). Cuişoarele (Eugenia caryophyllata) inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori.
Concentraţia medie inhibitoare (CMI) este de 40 μg/ml pentru cuişoare.

Sunt uleiuri esenţiale cu o importantă acţiune antiinflamatoare, bogate în aldehide, cum este cel de scorţişoară, sau bogate în seschiterpene cum este uleiul esenţial de musetel (Chamomilla recutita) sau uleiul de ghimbir (Zingiber officinalis).

Uleiurile de tarhon (Artemisia dranunculus) şi uleiul de ghimbir au acţiune antispastică.

Mai multe uleiuri cum sunt cel de menta  (Mentha piperita) şi cel de lemongrass au arătat in vitro o inhibiţie netă a proliferării Helicobacter pylori.

Plantele

Fitoterapia s-a dovedit a fi utilă în tratamentul bolilor gatro-duodenale.

Anumite izoflavone inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori. Această acţiune este mai puţin importantă decât decât acţiunea lor estrogenică care limitează folosirea lor în formă standardizată. Este vorba de glicină (Glycina max), lucerna (Medicago sativa) şi cohoş negru (Cimifuga racemosa).

Glicirizina are o acţiune anti-inflamatoare, ea inhibă producerea de PGE2 şi creşte producţia de mucus stomacal şi durata de viaţă a celulelor epiteliale din stomac şi inhibă secreţia de pepsinogen.
Acidul gliciretic blochează parţial degradarea hormonilor suprarenalieni şi în special a cortizolului. Astfel, se prelungeşte efectul biologic al acestuia.
În vitro, extractul hidro-alcoolic de licorice inhibă suşele de Helicobacter pylori, cu o concentraţie minimă inhibitorie (CMI) de 50 până la 400 mg/ml.

Anumite Brasicaceae cum sunt varza sau brocoli conţin glucozinolaţi care sub acţiunea unei enzime sunt transformaţi în sulforafan. Această moleculă inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori în 8 din 11 cazuri. Activitatea antiacidă a acestor legume dispare prin gătire.

Afinele au o acţiune antiinfecţioasă şi permit o mai bună absorpţie a vitaminei B12 în gastritele atrofice. Polizaharidele cu masă moleculară mare din afine inhibă adeziunea bacteriei Helicobacter pylori la mucusul gastric uman.

Musetelul a demonstrat într-o meta-analiză o diminuare a dispepsiei şi a acidităţii stomacale. Acţiunea sa antiinflamatoare locală este bine cunoscută şi a fost comparată cu cea a inhibitorilor ai pompei de protoni. Uleiul esenţial de muşeţel a demonstrat o inhibiţie in vitro a Helicobacter.

Genţiana conţine triterpene şi xantone care au o acţiune antiinflamatoare directă asupra mucoasei stomacale, dar prin xantone are şi o acţiune antistres şi antidepresiv, foarte utilă în problemele stomacului. Pentru axtractul alcoolic CMI a Helicobacter este de 100 μg/ml.

Hameiul pare să aibă un efect calmant asupra stomacului, mod său de acţiune nu a fost încă elucidat, dar ar putea fi vorba de o acţiune apropiată de cea a plantelor estrogenice.

În prezent există noi piste de cercetare. Grelina este un polipeptid, un homon care stimulează pofta de mâncare, secretat în principal de către stomac şi în mică măsură de către intestin, pancreas, rinichi, hipotalamus şi hipofiză. Grelina accelerează golirea stomacului şi tranzitul intestinal. Infecţiile cu HP sunt asociate cu o reducere a concentraţiei de grelinăcirculantă, indiferent de sex şi de indicele de masă corporală.
Grelina are o acţiune gatro-protectoare dependentă de doză ce poate avea implicaţii clinice în gastroenterologie.

Din păcate este vorba de sabie cu două tăişuri deoarece acest polipeptid creşte pofta de mâncare, ceea ce, desigur, este interesant pentru persoanele care suferă de boli cronice provocate de Helicobacter pylori, dar este contraindicat în cazul persoanelor supraponderale.

Anumite plante, cum sunt ovăzul şi ghimbirul acţionează prin creşterea grelinei. Efectul lor de creştere a apetitului este bine cunoscut. Extractul alcoolic şi pudra de rădăcină de ghimbir proaspăt conţin componente ca de exemplu 6,8,10-gingerol, care inhibă Helicobacter pylori.

 

robioticele şi prebioticele

Asocierea dintre mai multe pre şi probiotice adică bifidobacteriile, Saccharomyces şi lactobacillus a fost studiată şi s-a demonstrat în mod evident o mai bună toleranţă a tripla terapie clasică. Aceste substanţe par să aibă un rol important în prevenţie dar nu a fost realizat încă. Cu toate acestea, având în vedere modul lor de acţiune şi având în vedere lipsa de contra-indicaţii, este justificată folosirea lor în tratamentul împotriva Helicobacter pylori.

Vitaminele

Folosirea vitaminei C naturale în timpul tratamentului împotriva HP implică o diminuare a riscurilor de precancerizare a ţesutului stomacal.

Suplimentele alimentare

Folosirea uleiului de peşte are un efect pozitiv, completând tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori. Dar acest aport este insuficient pentru a trata bacteria, de aceea el trebui întotdeauna asociat cu substanţele clasice.