Sfaturi pentru detoxifierea organismului

Sfaturi pentru detoxifierea organismului

Sfaturi pentru detoxifierea organismului

Organismul uman se detoxifica in mod natural prin colon, plamani, ficat, rinichi si piele, insa acest proces este adeseori ingreunat de cantitatea mult prea mare de toxine. Omul, in perioada sa de vanator-culegator, nu avea nevoie de stimularea detoxifierii, aceasta facandu-se in mod natural, deoarece alimentele si mediul inconjurator nu erau poluate, iar dieta era naturala. Astazi insa sunt necesare perioade de pauza de la regimul alimentar actual, in cadrul caruia sunt prezente alimente pline de conservanti, amelioratori, indulcitori etc. De asemenea, gatim in vase de aluminiu (element care se regaseste si in apa „potabila”, alaturi de clor si pesticide), respiram zilnic aer poluat, gaze de esapament, cat despre produsele de curatenia casei si cele cosmetice ce sa mai spunem.

Detoxifierea nu este o „curatenie generala” pe care o facem o data sau de doua ori pe an; grija pentru stimularea detoxifierii trebuie sa existe pe tot parcursul anului, nu numai primavara sau iarna!

In aceasta perioada, putem opta pentru alimente cu frunze verzi, precum: napi, broccoli, varza,morcovi, dovlecel, papadie,vanata, conopida, spanac,ceapa, patrunjelul etc. – acestea sunt bogate in vitaminele A, C, E si B si contin multe minerale precum magneziu si mangan. Conopida contine substante care activeaza niste enzime detoxifiante, antioxidanti, nutrienti si sulf, care stimuleaza capacitatea de detoxifiere a organismului. Usturoiul are de asemenea un continut ridicat de sulf, avand de asemenea si efect antiinflamator, antioxidant, antibacterian, antiviral. Sfecla rosie este o sursa excelenta de fitonutrienti, contine antioxidanti si are proprietati antiinflamatorii si detoxifiante.

Dintre plantele medicinale cunoscute, leurda este recomandata pentru purificarea intregului organism.

Mai jos va prezentam o lista cu plante medicinale care ajuta la detoxifierea organismului si la eliminarea toxinelor si deseurilor din corp

Cicoarea  – curata organismul de toxine si purifica sangele;

Morcovul – sucul de morcov are proprietatea de a elimina masiv toxinele;

Brusturul

Fasolea  – decoctul din teci de fasole igienizeaza rinichii si curata organismul de toxine;

Catina

Napraznicul

Cimbrul de gradina  – ajuta la eliminarea toxinelor si a secretiilor interne;

Spanacul

Crusinul – efect deosebit asupra vezicii biliare, eliminand toate toxinele;

Stevia

Dudul  – 200g de dude consumate pe stomacul gol in fiecare dimineata ajuta organismul sa se curete de toxine in doar 10 zile;

Coacazul negru

Lamaia preparata sub forma de suc impreuna cu morcov, sfecla si castraveti ajuta la curatatrea organismului de toxine, in special a ficatului, vezicii biliare si rinichilor.Apa cu lamaie consumata la prima ora dimineata, este un adevarat tratament de curatare a organismului de toxine. Daca mai adaugam si putin turmeric in aceasta bautura, atunci detoxifierea devine si mai eficienta.

Turmericul este un condiment indian, bogat in vitamine si minerale, care se gaseste foarte usor la orice magazin naturist. Desi nu are cine stie ce gust sau miros, beneficiile lui pentru sanatate sunt printre cele mai cautate. Curata eficient organismul de toxine si mentine sanatatea ficatului,previne cancerul de colon,previne aparitia Alzheimerului, a diabetului de tip 2, a artritei reumatoidale si a bolilor de inima,stimuleaza metabolismul si ajuta la pierderea kilogramelor in plus, scade nivelul de colesterol si intareste imunitatea,previne extinderea celulelor canceroase, intareste sistemul imunitar.

 Apa (plata, oligominerala) bauta in cantitate mare (aprox. 2,5 l/zi) obliga rinichii sa lucreze si in acelasi timp asigura o buna detoxifiere a organismului.

 

Atentie! Diureticele chimice disponibile in farmacii elimina si unele minerale (ex: potasiul) din organism. De aceea, o cura de detoxifiere cu ajutorul plantelor este mai eficienta si mai sigura decat o detoxifiere cu ajutorul diureticelor chimice.

Pentru detoxifierea cailor respiratorii putem include in alimentatia noastra plante cu proprietati expectorante, fluidifiante, cum ar fi: eucaliptul, oregano, ponul, patlagina, cimbrul, cimbrisorul. Acestea se administreaza sub forma de ceaiuri sau suplimente alimentare (atentie la provenienta).

Salate recomandate in cura de detoxifiere

Iata cateva exemple de salate pe care le putem consuma atunci cand ne-am propus sa incepem o cura de detoxifiere:

  1. Salata de castraveti cu marar: avem nevoie de 3-4 castraveti proaspeti, feliati; 2 linguri de ulei de masline extravirgin, o legatura de marar tocat, sare, piper si otet. E important sa nu curatam castravetii de coaja, deoarece aceasta este bogata in fibre alimentare importante pentru digestive si detoxifiere, precum si in vitamine, minerale si antioxidanti; de asemenea e de preferat sa folosim otet de fermentatie, din vin, mere si pere, prune, fara conservanti, coloranti sau arome artificiale.
  2. Salata din sfecla rosie pe care o putem pregati cu ceapa, usturoi, untisor, salata verde si andive asezonata cu ulei extravirgin de masline.
  3. Salata de rucola cu rosii cherry: avem nevoie de o jumatate de kilogram de frunze de rucola, rosii cherry, ulei de masline extravirgin sau alte tipuri de ulei (de argan, in, canepa, nuca), otet balsamic, sare de mare bruta cu ierburi aromatice sau cu alge marine si lamaie. Aceasta este o salata bogata in fibre alimentare, minerale si vitamine, cu efect revigorant si detoxifiant. Rucola imbunatateste imunitatea, regularizeaza nivelul colesterolului in sange si are actiune antioxidanta. Rosia este o sursa importanta de antioxidanti, precum licopen si vitaminele C si A, cu efect imunostimulator si de mentinere a energiei.
  4. Salată de seminţe crude de dovleac, de floarea-soarelui, morcov ras, ardei rosu si galben, rosii, ridichi, rondele de telina, asezonata cu vinegreta obtinuta din ulei de masline cu zeama de lamaie si sare integrala.